Apple i Samsung ugroženi?

Apple i Samsung ugroženi?

Procvat kineske i indijske proizvodnje smartphonea

Sudeći prema pisanju Business Insidera, kineski i indijski proizvođači smartphonea kombinovano (ZTE, Huawei, Lenovo, Xiaomi, Micromax, Karbonn, Coolpad) već su nadmašili Apple u prodaji svojih, dosta jeftinijih ali ipak “dovoljno dobrih” mobitela. Osim toga, ako je vjerovati skorijem izvještaju BI Intelligencea, azijski proizvođači Android telefona opasno se približavaju i Samsungu, prijeteći skorom oduzimanju statusa jednog od trenutno dva najpopularnija svjetska brenda na tržištu naprednih telefona.

S obzirom na to da su azijski proizvođači uspjeli napraviti smartphone uređaje koji mogu parirati onima poznatijih brendova, ali su pri tome neuporedivo jeftiniji od njih, onda i ne čudi što ovo veliko tržište iskorištava prednosti domaćeg terena.

Jedan od ciljeva indijskih i kineskih firmi jeste i skora proizvodnja 4G LTE smartphonea, koji imaju istu procesorsku snagu kao i premium modeli kakve proizvode Samsung i Apple, pa će se vjerovatno tek nakon tog poteza doći do konačnih rezultata u neprekidnoj utakmici za preuzimanje tržišta smartphonea. Ostaje da se vidi da li će firme poput kineskog Xiaomia, koja već prodaje četiri od deset najprodavanijih Android uređaja u Kini, zaista preoteti veliki dio kolača Samsungu i Appleu.

22.03.2014 / Svijet

Dijeli objavu

Apple i Samsung ugroženi?