Facebook najavio DeepFace projekat

Facebook najavio DeepFace projekat

Čitanje lica lvl. Cal Lightman.

Facebook planira da unaprijedi svoje facial recognition alate do te mjere da mogu imitirati ljudske sposobnosti prepoznavanja lica. Ako mislite da je to fantastično, ali i zastrašujuće u isto vrijeme, onda trebate znati da je to i istina: barem ako je suditi po rezultatima testiranja njihove DeepFace tehnologije. Naime, procenat uspješnosti DeepFace algoritama je 97,25%, dok je ljudsko oko u standardnom testu uspjelo doći do 97,5% uspjeha prepoznavanja lica, što je – očigledno – skoro identično ljudskoj percepciji. Tehnologija koristi 3D mapiranje facijalnih struktura, a koje potom pretvara u pljosnati 2D model sa izraženim fizičkim karakteristikama, koje potom “farba” različitim bojama. Facebook tvrdi da je za potrebe testiranja iskoristio 4,4 miliona različitih lica od strane preko 4,000 različitih osoba, a sa ciljem usavršavanja sistema.

Ipak, DeepFace nećete vidjeti na Facebooku, već će prvo biti predstavljen naučnoj zajednici na IEEE Computer Vision and Pattern Recognition konferenciji u junu. Time, Facebook će pokušati izbjeći probleme koje su doživjeli sa svojim “facetag” alatom početkom 2011. godine, a koji nije naišao na odobravanje korisnika, pogotovo u Njemačkoj, usljed činjenice da korisnici nisu bili upozoreni kako i na koji način facetag tačno radi.

Na Facebook se dnevno uploaduje preko 350 miliona fotografija, tako da kompanija ovaj put mora poduzeti mnogo opreznije i pametnije korake u korištenju ovako napredne, ali za privatnost pomalo zabrinjavajuće tehnologije.

19.03.2014 / Svijet

Dijeli objavu

Facebook najavio DeepFace projekat