Facebook objavio alat imena Conceal

Facebook objavio alat imena Conceal

Namijenjen povećanju sigurnosti na Android uređajima.

Pravljenje sigurnog, kriptografskog kôda nikad nije bilo jednostavno, ali se Facebook nada da bi svojim novim alatom mogao pomoći automatizaciji nekih do sada vrlo repetativnih zadataka. Tako je facebook predstavio Conceal, kodnu bazu koja nudi nekoliko vrlo jednostavnih interfejsa za sigurno pohranjivanje aplikacijskih podataka na SD kartice u Android naprednim telefonima.
Korištenje SD kartice za storage sigurnish tokena i drugih podataka značajno ubrzava bandwith i prenos podataka, ali s obzirom da Android ove kartice definiše kao public resurse, to tehnički otvara mogućnost pristupa podacima sa ove kartice i ostalim aplikacijama. Usljed toga, velikli broj developera razvije jedinstvena rješenja koja zatvaraju njihove podatke na kartici prema drugim aplikacijama, ali je to mukotrpan posao koji će Conceal probati zamijeniti – barem tako tvrdi Subodh Iyengar, softverski inžinjer iz Facebooka. Prema njegovim riječima, kriptografičke aplikacije koje su rauvijene sa Concealom rade mnogostruko brže nego one koje su razvijene sa drugim bazama i razvojim alatima ma umu, kao što su npr. Java ili BouncyCastle.
Pored toga, Conceal je i dovoljno siguran da zatvara poznate rupe u Android random generatoru, kao i sigurnosne propuste u Advanced Encryption Standardu. Conceal možete preuzeti ovdje.

07.02.2014 / Svijet

Dijeli objavu

Facebook objavio alat imena Conceal