NSA može udaljeno špijunirati i kompjutere koji su offline

NSA može udaljeno špijunirati i kompjutere koji su offline

Putem radio-talasa. I to već pet godina.

Dokumenti koje je bivši NSA-in i CIA-in zaposlenik Edward Snowden proslijedio medijima neiscrpan su izvor diskreditovanja kritičara takozvanih “teoretičara zavjera”. Najnoviji izvještaj o velikim špijunskim mogućnostima američke Nacionalne sigurnosne agencije, kojeg na osnovu Snowdenovih dokumenata donosi New York Times, pokazuje da agencija može prikupiti podatke čak i sa onih računara koji nisu povezani sa Internetom.

Kako? Pa, fino – putem radio-talasa. Do sada tajna tehnologija – dio špijunskog programa nazvanog “Quantum” – je NSA još od 2008. godine omogućavala da uz pomoć agenata, neopreznih korisnika ili kompjuterskih proizvođača u računare ubaci emiterske uređaje. Agenti bi čak i kilometrima daleko od ciljanog računara mogli pristupiti njegovim podacima, pa čak ih i mijenjati, pomoću opreme koja može stati u aktovku.

Navodno, NSA tehnologiju još uvijek nije upotrebijebila protiv Amerikanaca. Što se tiče stranih meta, u agenciji obećavaju da je nisu koristili za industrijsko špijuniranje kako bi stranu tehnologiju proslijedili svojim kompanijama.

Časna riječ.

17.01.2014 / Svijet

Dijeli objavu

NSA može udaljeno špijunirati i kompjutere koji su offline