Open source

Slobodni softver (Open Source)

Slobodan softver (engl. free software), definisan od strane Free Software fondacije, je softver koji se može koristiti, kopirati, mjenjati i redistribuirati bez ikakvih restrikcija. Sloboda od restrikcija je centralni koncept, a suprotno je od slobodnog softvera koji je vlasnički softver (ne odnosi se na razliku da li softver košta ili ne). Uobičajni način distribucije softvera kao slobodnog je za softver koji je licenciran pod slobodnom licencom (ili kao javno vlasništvo), te da je izvorni kod javno dostupan (za kompajlirani jezik).

Pojam slobodnog softvera

Slobodan softver najčešće mješamo sa besplatnim softverom. To su dva različita pojma. Slobodan softver je pitanje slobode, ne cijene. Da bi razumili ovaj koncept, trebate misliti o free (besplatnom) kao u ‘slobodnom govoru’, ne kao u ‘slobodnom pivu’. Još bolje, slobodni softver znači da korisnici imaju slobodu da upravljaju softverom. Usput, slobodni softver je potpuno kompatibilan sa komercijalnim softverom: zabrana prodavanja softvera bi bila restrikcija neizvršavanja definicije slobodnog softvera.

Vrste slobodnog softvera

Slobodni softver je dostupan u svim vidovima kao i komercijalni, operativni sistemi, poslovni softveri, softveri opšte namjene itd. U današnje vrijeme za razliku od prije nekoliko godina, slobodni softver je kvalitetom sličan komercijalnom kao i ugodnost prilikom njegovog korišćenja. Primjer bi bio Ubuntu Linux operativni sistem, koji po funkcionalnostima u potpunosti odgovara ostalim operativnim sistemima (Windows, Mac OS). Većina današnjeg interneta i servera se vrti na slobodnom softveru.

Da li je slobodni softver i besplatan?

Da, u potpunosti! Prema tome, svatko može slobodno distribuirati kopije, s preinakama ili bez njih, bez naplate ili s naplatom troškova distribucije, svakome i svugdje. Biti slobodan činiti sve to znači (između ostalog) da se ne mora tražiti dopuštenje ni platiti za njega.

U čemu je onda caka?

Osnovni koncept koji je potrebno razumjeti vezano za slobodni softver su licence koje postoje za njih se ne plaćaju, za razliku od komercijalnih. Te licence dolaze u različitim formama kao što su GPL, AGPL, GNU itd. Zajedničko ovim licencama je obezbjeđivanje slobodnog softvera od toga da licence ne postanu komercijalne odnosno da se naplaćuju. Također ove licence najčešće obezbjeđuju da krajnji korisnik ima pristup izvornom kodu slobodnog softvera koji koristi, što mu u konačnici daje i slobodu.

Slobodu u čemu? Pa slobodu da mjenja softver po svojim željama i potrebama, bilo samostalno, preko softverskih firmi ili pojedinaca, pošto ima pristup izvornom kodu. Kada je u pitanju komercijalni softver, krajnji korisnik obično nema ovu slobodu, već je vezan za firmu ili pojedinca koji je razvio isti.

Ko razvija slobodni softver? Obično zajednica (eng. community). Zajednicu čine programeri iz različitih dijelova svijeta koji imaju zajedničke potrebe i interesovanja za određenim softverom te na taj način doprinose razvoju određenih dijelova programskog koda. Većim projektima se priključe i softverske firme ukoliko u tom razvoju pronađu interes. U današnje vrijeme sve više razvojnih firmi se pronalaze u slobodnom softveru te na taj način značajno doprinose kavalitetu softvera.

Gdje je njihov interes? Tu leži najveća caka od svih. Svaki ozbiljniji softver zahtjeva finansiranje na ovaj ili onaj način. Finansiranje se obezbjeđuje iz fondova, prikupljanja novčanih sredstava od strane zainteresovanih, od pružanja podrške krajnjim korisnicima, samofinansiranje sopstvenih projekata baziranih na rješenjima slobodnog softvera, itd. Potrebno je imati “know how” (znati kako) ili potražiti podršku od trećih lica. Ova podrška se obično naplaćuje i tu su najčešće sredstva za razvoj slobodnog softvera.

Slobodni ili komercijalni? Vječna debata! To u potpunosti zavisi od Vas i vaših potreba. Mi smo tu da Vam pomognemo u odabiru i implementaciji bilo kojeg rješenja. Obratite nam se!

Prednosti

Slobodni softver

 • Niži troškovi
 • Prilagodljivost
 • Razvoj pod vašom kontrolom
 • Brže usvajanje novih tehnologija
 • Otvorenost
 • Brže popravke grešaka i sigurnosnih propusta
 • Sloboda izbora razvojnog tima

Komercijalni softver

 • Manji period implementacije
 • Ne razmišljate o razvoju funkcionalnosti
 • Obično bolja podrška i dokumentacija (korisnička)
 • Garancije na proizvod
 • Stabilnost u radu
 • Predvidljivost razvoja

ComTECH i Open Source

ComTECH kao IT firma ima velike potrebe za različitim riješenjima kako za svoje tako i za potrebe naših klijenata. U dosadašnjem radu smo uspješno implementirali nekoliko open source rješenja te se aktivno bavimo i razvojem nekih od njih. I dalje ćemo biti aktivno uključeni u zajednici open source projekata te naš rad podjeliti sa drugima!

Slobodni softveri koje koristimo

Odoo

Odoo je softver za upravljanje svim aspektima unutar preduzeća: Prodaja, Nabavka, Proizvodnja, Finansije, Ljudski resursi…

WordPress

WordPress je slobodni softver za upravljanje sadržajem obično na internetu ali se koristi i za intranet…

Apache

Apache HTTP server za hostovanje web sadržaja na svim operativnim sistemima…

Prestashop

Prestashop Vam daje mogućnost prodaje putem interneta uz sveobuhvatno praćenje prodaje…

Ubuntu OS

Ubuntu operativni sistem najprihvaćeniji slobodni operativni sistem kod nas…

Open Source

I još mnoga rješenja i alate za razvoj bazirane na open source rješenjima!

Open source