Savetovanje vezano za licenciranje i nabavku sistemskih i poslovnih softvera

Od januara 2013. godine, prilikom redovnog obilaska firmi, poreska inspekcija počela je da pregleda i koji su programi instalirani na kompjuterima, a do sada su protiv mnogih koji nisu imali licence za programe koje koriste, podnete krivične prijave i ispisane velike novčane kazne.

Kako izabrati odgovarajući način licenciranja za Vaše preduzeće? Nabavka i upravljanje softverskim licencama mogu predstavljati pravi izazov, ali ukoliko želite da licencirate ili planirate nabavku poslovnog softvera ComTECH Vam pomoći prilikom:

  • Legalizacije, nabavke, instalacije, i održavanja operativnih sistema (Microsoft Windows platforma)
  • Legalizacije, nabavke, instalacije i odražavanje Microsoft Office paketa
  • Nabavke, instalacije i održavanja antivirusnih softvera
  • Nabavke i instalacije ostalih uslužnih programa zavisno od potrebe klijenata

ComTECH je već nekoliko godina registrovan na “Microsoft Partner Network”. tako da u našoj ponudi možete i zvanično pronaći kompletan asortiman Microsoft programa (operativni sistemi, office paketi itd.). Ubrzo nakon registracije na Microsoft partnersku mrežu dobili smo i status Microsoft OVS Epert što govori da smo prošli obuku za OVS količinsko licenciranje koje je jedan od najzastuplenijih način licenciranja za pravna lica u razvijenim zemljama.

Pored OVS načina licenciranja u našoj su ponudi i svi drugi vidovi licenci:

OEM licence

OEM licence su namjenje isključivo za nove računare. Uz neke računare dolaze predinstalirane od strane proizvođača i ukalkulisane u cijenu, a ukoliko ne dolaze uz sam računar moguće je kupiti kod Microsoft partnera (kod nas) koji može da obavi instalaciju. Licenca vrijedi samo za taj uređaj, nije prenosiva na drugi uređaj i važi dok je vijek trajanja tog računara.

Retail licence

Retail licence su namjenjenje slobodnoj kupovini. Uz kupljenu licencu dobija se medij za instalaciju, tako da korisnik može da sam izvrši instalaciju programa. Licenca je takođe namjenjena za jedan računar s tim da se može prenijeti na drugi uređaj ukoliko korisnik zamjeni računar (ali samo na jedan uređaj u datom momentu). Ova licenca nije puno popularna zbog dosta veće cijene od OEM.

OLP licence

OLP licence su predviđene za pravna lica koja imaju 5 ili više računara. Ovo su elektronske licence, uz nih ne dolazi medij nego korisnik bude uveden direktno u Microsoft bazu korisnika. Svaki korisnik dobija link putem kojeg se registruje na server tako da u svakom momentu može da vidi svoje licence kao i da download-uje verzije kupljenog programa direktno sa Microsoftovog servera. Interesantno je što korisnik dobija najnoviju verziju programa u momentu kupovine sa pravom “downgrade” na starije verzije (npr. u slučaju kupovine operativnog sistema kupuje se Win 8 , a može se koristiti Windows 8, Windows 7, Windows XP). Veoma bitno je što su licence prenosive, ukoliko mjenjate računar nemate potrebu kupovati nove licence dok god je isti broj računara. Postoji mogućnost dokupljivanja licenci ukoliko ima potrebe. Ovo je najisplativiji vid licenciranja za pravna lica.

OVS licence

OVS licence su dostupne uz ugovor sa Microsoftom BH. Ove licence se ne kupuju nego se iznajmljuju, ugovor je na 3 godine uz mogućnost produžavanja ili odkupa licenci nakon isteka.
Uz ugovor se dobija registracija na server, tako da korisnik u svakom momentu može pristupiti svome nalogu i licencama. Prednost ovog načina licenciranja je što korisnik dobija pravo korištenja kako svih starijih verzija tako i potpuno besplatno prelazak na sve nove verzije koje se pojave za vrijeme trajanja ugovora. Ugovor je na 3 godine i plaća se na godišnjem nivou po trenutnom kursu dolara.
Ovo je najzastupljeniji vid licenciranja za pravna lica u razvijenim zemljama.

za sve dodatne informacije kontaktirajte nas

Microsoft