Windows 8.1 Update 1 je spreman

Windows 8.1 Update 1 je spreman

Prema anonimnim informacijama iz samog Microsofta, Update 1 za Windows 8.1 je ušao u RTM fazu (Ready to Manufacture, spreman za isporuku). Radi se o takozvanom Feature packu velikom oko 800MB, a ne o velikoj nadogradnji koje se obično nazivaju Service pack. Zvanični početak distribucije se očekuje 08. aprila, nakon Microsoftove Build konferencije. Nezvanične screenshotove je napravio Wzor, anonimni korisnik koji je i prije objavljivao rane informacije o Windowsima.

Što se novosti tiče, one su uglavnom usmjerene prema desktop korisnicima. Modern (Metro) aplikacije će imati title bar za lakše upravljanje na desktopu, te će ih biti moguće postavljati u taskbar. Non-touch uređaji će imati Power opcije (sleep, shutdown) na Start ekranu.

Informacija koja nije 100% potvrđena kaže da će non-touch uređaji bootati direktno na desktop. Također, spominje se inteligentnije asociranje ekstenzija, pa se na non-touch uređajima neće defaultno pokretati Modern aplikaicje.

Najvažnija informacija se tiče minimalnih sistemskih zahtjeva, pa će novi Windowsi zahtijevati samo 1 GB memorije i 16 GB prostora na disku. Izgleda da će se na tržištu konaćno pojaviti jeftini Windows tableti. Ipak, treba sačekti zvanične informacije.

05.03.2014 / Svijet

Dijeli objavu

Windows 8.1 Update 1 je spreman